Mykóza nehtu

10.09.2009 21:41

Mykózy nehtů

Nemoci nehtů tvoří samostatnou kapitolu mezi kožními chorobami. Na nehtech se mohou projevovat známky onemocnění vnitřních orgánů, celkový zdravotní stav, ale i vlastní kožní nemoci – např. lupénka, ekzém. Nejčastějším onemocněním nehtů je ale mykóza nehtů neboli onychomykóza. Ta tvoří většinu všech chorob nehtové ploténky.

Co je to mykóza nehtů

Onychomykóza znamená infekční zánět nehtové ploténky působený mikroskopickými houbami. Nehty nejčastěji napadají houby vláknité, méně často kvasinky a plísně. Již podle vzhledu postiženého nehtu můžeme usoudit, o jakou infekci se jedná (a správně zvolit léčbu).

Jak jí poznáme

 

Nehet ztrácí hezký vzhled, to lze poznat na první pohled.Plesnivějící nehet na sebe upozorňuje změnou barvy do žluta, deformací, prohýbáním a oddělením od lůžka. Postupně se buď rozpadá, nebo ztlušťuje s pozdější podobou ulomeného rákosu na volném konci. Pod nehtem jsou nánosy drobivé rohoviny, které jsou velice infekční.
Touto infekcí můžete ohrozit i členy rodiny, proto je nezbytné onychomykózu léčit. Při postižení je terapie obtížná a bohužel někdy nemusí být úspěšná.

Příčiny mykózy nehtů

Nejčastějším původcem onychomykóz je vláknitá houba nazývaná Trichophyton rubrum (viz foto), u menší části osob to jsou kvasinky. Podobně jako u infekce kůže, i onychomykóza se vyskytuje u jedinců, kteří mají oslabenou imunitu, celkové závažné onemocnění, cukrovku, u těhotných žen, pacientů léčených antibiotiky, kortikosteroidy atd. Roli hrají podobně i místní faktory – nošení neprodyšné obuvi, máčení rukou v teplých, sladkých roztocích (ženy v domácnosti), práce se zvířaty, na zahradě atp.

Mykózy nehtů

Léčba mykóz nehtů je dlouhodobá a vyžaduje velmi dobrou spolupráci pacienta. Nicméně dříve prováděné strhávání nehtů z důvodu onychomykózy se dnes již vůbec nedoporučuje. I nemocné nehty je možné léčit bez bolesti.

Pokud je postižení nehtů omezeno jen na 1-3 nehtové ploténky a nejedná se o palce nohou, léčbu začínáme místními léky ve formě roztoků nebo laku.

Pokud má pacient postiženy více než 4 nehtové ploténky nebo i jeden nehte na noze, je tředa podávat léky celkově. K tomuto účelu máme dva celkové léky:
Jeden lék se užívá dvakrát denně po dobu 7 dnů, po kterých následuje tří týdenní pauza. Tento léčebný „pulz“ pacient opakuje celkem obvykle 3x (takže celková doba léčby je 3 měsíce, z nichž pacient lék bere pouze 3 týdny). Dobu léčby určuje kožní lékař.

Druhý lék se podává jednou denně po celkovou dobu 3 měsíců (tzn., že celková doba je stejná, ale pacient bere lék každý den 3 měsíce).

Rozdíly nejsou jen ve způsobu užívání, ale také v tom, na jaké mikroskopické houby je konkrétní lék účinný. Jeden je účinný i na kvasinky, druhý jen na houby vláknité. Kožní lékař musí před zahájením léčby provést mikroskopické vyšetření a posoudit, který lék je pro pacienta vhodnější.

Prevence mykózy kůže

Mykózy kůže se mohou relativně často opakovat, a to zejména u výše zmíněných skupin osob, které jsou k nim více náchylné. Proto je vhodné nejen každé vzplanutí onemocnění řádně doléčit a léky postupně vysadit (viz výše), ale trvale dodržovat zásady hygieny péče o kůži – nenechávat kůži ve vlhku, zabránit zbytečným poraněním, prasklinám kůže, které mohou být nejen průvodním jevem mykóz, ale i vstupní branou dalších, event. i celkových infekcí (např. růže).

K zásadám prevence patří používat vlastní obuvi v saunách, bazénech (nechodit bosýma nohama), nepůjčovat si cizí obuv (pozor zejména na půjčovny sportovní obuvi), cizí ručníky, součásti oděvu, ale ani nástroje na manikúru atd. Často prát sportovní oděv a dezinfikovat pravidelně obuv. Pozor na práci se zvířaty, při práci na zahrádce používat ochranné rukavice. Pozor i na osoby, které trpí těmito chorobami (některé jsou i přenášené pohlavním stykem!).

—————

Zpět





https://www.salony-krasy.cz/forum/nehtova-studia/251/

Milé dámy, dívky, ženy – jsem chemik a nemám zájem Vám říkat co máte dělat a kam máte chodit. Manželka a dcera u těch ťamanů byly, obě skučely už druhý den i když nehty byly pěkné. Vím co dokáže chemie, tak jsem se tam šel podívat hned ráno cestou do práce, Nebudu se rozepisovat-bezpečně jsem poznal výrazný odér materiálu který si ty slečny připravovaly. Myslím si že chlornan sodný jako vysoce agresivní zejména v technické podobě skutečně nepatří do kosmetickým materiálům a akryl který jsem svým holkám pomáhal odpilníkovat jsem si hodil na analýzu – obsahoval všechna možná rezidua včetně lápisu. Dodavatele jejich materiálů raději znát nechci – jen to považuji za velký hazard a riziko. Při manipulaci s tímto materiálem je povinná rouška nebo filtr, je agresivní a leptá cokoliv.