Špatný nehet může signalizovat chorobu

05.09.2009 19:46

Nemoci nehtů se projevují změnami tvaru, povrchu a barvy nehtu. Neměli bychom je brát pouze jako estetický problém, protože mohou signalizovat celou řadu onemocnění.

 

* Změny nehtů:
- v nehtové ploténce
- v nehtovém lůžku
- v nehtových valech

* Nehty ve tvaru hodinového sklíčka: se vyskytují u paličkovitých prstů a taková porucha může signalizovat onemocnění plic, intoxikaci arzénem, mědí nebo fosforem; nebo je najdeme u narkomanů, kteří berou heroin.

* Nehtová ploténka miskovitě prohloubena: nehet tak vypadá jako lžička; může značit třeba lupénku nebo příjici.

* Šířka nehtové ploténky a jeho lůžka větší než jeho délka, dále může být nehet výrazně malý, deformované mohou být také nehtové ploténky nebo může být rozšířena rohová vrstva.

* Nejčastěji trpí povrch nehtu: Velmi typickou vadu představují podélně vroubkované nehtové ploténky, které mohou znamenat třeba poruchy cirkulace nebo revmatoidní artritidu. Tzv. Beaunovy-Reilovy linie se projevují tak, že nehet protínají konvexně zakřivené brázdy, které jsou souběžné s nehtovým měsíčkem; může jít o příznaky lupénky nebo nedostatku zinku, ale standardně je pozorujeme u kojenců. Dále vás může trápit tzv. dolíčkování nehtů, nehtová ploténka se může rozštěpit na dvě či více částí nebo se nehet může zcela uvolnit z lůžka. Všechny tyto závady jsou příznaky celé řady nejrůznějších chorob.
* Změny barevnosti nehtu: (nehty mohou být žluté, modré, hnědočerné, zelené či bílé) také poukazují na mnoho různých chorob nebo jde o působení různých látek, jako je třeba hena či hypermangan

...........................................................................................................................................................................................................

 

    Drobné vady na nehtech nemusí být jen kosmetickou vadou, ale mohou ukazovat na vážné zdravotní potíže. Například lupénku, žloutenku nebo plicní onemocnění, ale také rakovinu.
 

Zdravé nehty jsou hladké, bez rýh a vyvýšenin. Mají lehce růžové lůžko a jemně se lesknou. U kořene nehtu je znatelný nehtový měsíček, polokruhová bílá plocha nehtu. Nehtová kůžička obklopuje nehet jako ochrana.

Pokud se vám během posledních týdnů zhoršila kvalita nehtů, není potřeba panikařit, ale spíše se pokuste zjistit, zda vašemu tělu něco nechybí.

Při stresu rostou nehty pomalu

Tvar a růst nehtů je velmi závislý na faktorech, mezi něž patří těhotenství, počasí, věk, stres a nemoci. Nehty rostou rychleji v mládí, v těhotenství nebo během teplých letních měsíců.

Stres a nemoci - zvláště ty infekční, jako je zápal plic - mají mimo jiných obtíží za následek i zastavení růstu nehtů a ovlivňují i jejich povrch.

Nemoc tedy může na nehtech zanechat dočasnou deformaci, která se posunuje s tím, jak nehet roste.

 

První, čeho jste si možná všimli, je změna barvy nehtu. Bledá až šedá barva nehtů bývá přirozená u starších lidí, vypovídat ale může i o nedostatku železa. Ani bílé nehty neznačí nic přirozeného: bílé nehty s tmavými okraji signalizují žloutenku.

To, že nemocí trpíte, zjistíte ale podle zkušenosti lékařů mnohem dříve než podle nehtů. Typické symptomy "nemoci špinavých rukou" jsou například bolest břicha a kloubů anebo únava.

Bílé skvrny

 Jde o duté prostory mezi nehtovými destičkami, které vznikají při špatném či neodborném zacházení s manikúrou, při tlaku či úderu. Pokud se navíc dostaví šupinatění, s největší pravděpodobností se jedná o plísňové onemocnění, které je třeba léčit. Bílé tečky přetrvávající na nehtech několik týdnů mohou vznikat i v důsledku hromadění kyseliny močové v organismu. Tyto příznaky bývají později spojovány s otékáním či bolestmi kloubů. Je to stadium, kdy už je vhodné obrátit se na odborníka a zahájit dietní opatření a příslušnou léčbu. Výskyt bílých teček ve větším množství téměř na všech nehtech signalizuje nedostatek vitaminů a minerálů v těle. Tečky se mohou například dočasně objevit po oslabení organismu prodělanou horečkou či v důsledku hormonálních změn.

Řešení: Úprava jídelníčku a užívání doplňků stravy

V první řadě je potřeba upravit jídelníček, neboť naše strava představuje plnohodnotný a přirozený zdroj výživných látek, který lze jen stěží nahradit. Pro pomoc můžeme sáhnout i po doplňcích stravy. Doporučuje se užívat vitaminy skupiny B (zejména vitamin B2), kyselinu listovou, zinek, vápník a hořčík. Vitaminy A a C je vhodné přijmout v přirozené stravě (rajčata, mrkev, červená paprika). Pokud potíže neodezní zhruba do měsíce, navštivte odborníka.

 

Třepení nehtů

Objevuje se po délce nebo po stranách nehtu v důsledku dlouhodobého strádání následkem diet či špatné životosprávy. Bývá spojováno se záděrkami kolem nehtů na nehtové kůžičce. Jediným řešením je doplnění látek do organismu přirozenou cestou anebo formou užívání doplňků stravy. Jsou-li nehty navíc matné a ztrácejí lesk, pak organismu chybí mastné kyseliny.

Řešení: Užívání doplňků stravy a vhodných kosmetických přípravků

Vynechejte potraviny, které obírají organismus o vitaminy a minerály (káva, alkohol, cukr, bílá mouka), a začněte jíst zdravě a použijte také domácí masky na ruce. Proti štěpení nehtů zaručeně pomáhá zinek, vápník, hořčík a křemík, dále pak vitaminy skupiny B. Vaše nehty též ocení příjem nenasycených mastných kyselin, jejichž zdrojem jsou především panenské, tedy za studena lisované, oleje (např. seznamový, olivový) nebo tučné druhy ryb (losos, makrela, tuňák). Kolagen obsažený v doplňku stravy dodává nehtům základní stavební materiál (bílkovinu), nehty jsou pak pružnější, lesklejší a pevnější. Speciální kosmetické prostředky ve formě olejů či krémů vytvářejí ochrannou vrstvu, posilují a regenerují. Nehtům prospívá též konzumace oříšků a semínek (především slunečnicových a dýňových), jakož i luštěnin a celozrnných obilovin.

Lámání nehtů 

Lámání nehtů není totéž co jejich třepení. Nehet se ulomí, i když je zdravý, při určité délce anebo nárazem. Jinak je však dostatečně pevný na to, aby odolal. Pokud tomu tak není, je něco v nepořádku. Snadno lámající se drápky signalizují nadbytek některých látek v organismu. K tomuto jevu dochází např. v důsledku dlouhodobé konzumace stejných minerálních vod nebo nesprávné životosprávy.

Řešení: Vyvážená strava

Je nutné změnit doposud jednostranný jídelníček a omezit pití minerálních vod. Za tento stav nehtů mohou také multivitaminové preparáty anebo nadměrný příjem určitých doplňků stravy. Organismus je zkrátka zanesen a je nutné jej řádně pročistit. Detoxikací a krátkodobým užíváním látek, které zajistí odvádění přebytečné a nahromaděné látky v těle, lze tento problém snadno vyřešit.

Podélné rýhy na nehtech

Rýhy mohou mít několik příčin a jednou z nich je vysušování v důsledku používání saponátů nebo nesprávná péče o nehty. Příliš časté máčení rukou ve vodě rovněž škodí a oslabuje pokožku i nehty.

Řešení: Ochrana nehtů před agresivními saponáty

Dbejte na pečlivou ochranu nehtů. Používejte např. ochranné rukavice a rovněž výživné olejíčky a krémy. Ty však už jen problém pomáhají řešit, ale nepředcházejí mu.

Příčné prohloubeniny nebo výstupky

Stres je jednou z hlavních příčin, které ovlivňují kvalitu nehtů a způsobuje různé ďolíčky a výstupky. Dalším možným viníkem je nahromadění příliš velkého množství odpadních látek v organismu, čímž dochází k jeho oslabení.

Řešení: Detoxikace a regenerace organismu

Je třeba dbát na pravidelnou detoxikaci a regeneraci organismu. Sport a relaxace zbavují organismus stresových hormonů a pomáhají mu odpočívat. Detoxikace pak čistí tělo od jedů a odpadních látek, které jej zatěžují. Za jeden z nejúčinnějších detoxikačních prostředků je považována šťáva z aloe vera. Nejdříve je potřeba organismus pročistit (především střeva) a až poté dodávat potřebné vitaminy a minerály.

Bledé a namodralé nehty

Zdravá barva nehtů je jemně narůžovělá. Pokud nehty bělají, anebo jsou dokonce namodralé, jde o stav, kdy organismus trpí nedostatek kyslíku – nejčastěji v důsledku nedostatečného množství železa.

Řešení: Změna jídelníčku, doplnění železa

Nedostatek železa způsobuje nejen změnu barvy nehtů, ale také jejich křehkost a hrbolovitost. Jezte tedy potraviny s vysokým obsahem železa, kterými jsou například: listová zelenina, brokolice, špenát, luštěniny, libové maso (především hovězí), vejce, játra, pivovarské kvasnice, švestky. Vhodný je také kokos a mák, který je velmi bohatý též na vápník.

Celkově špatný stav nehtů, zrohovatění

Jde o projev některého z onemocnění (kožní či plísňová onemocnění, infekce, metabolické poruchy atd.). Plíseň signalizují nehty nažloutlé, matné, hnědavé a šupinaté. Častěji se objevuje na nohou. Olejové anebo „voskové“ skvrny na nehtech poukazují na lupénku a mají nažloutlé zbarvení. V tomto případě si postižený stěží vystačí sám a je nutné zvolit odbornou pomoc.

Řešení: Léčba

Čím dříve odborníka navštívíte, tím rychlejší a úspěšnější bude řešení problému. Samotná léčba probíhá pomocí aplikace lokálních přípravků volně prodejných v lékárnách nebo léků, které získáte na předpis. Pro prevenci lze použít esenciální oleje s antimykotickými účinky (Tea Tree oil, Cannaderm).

 

Extra tipy pro vaše nehty

  • Žluté nehty vybělíte citrónovou šťávou. Do nádoby s vodou vymačkejte šťávu z citronu a nehty šetrně vyčistěte.
  • Česnek pomáhá proti plísním a také při lámavosti nehtů. Oloupaným stroužkem potírejte denně nehty zhruba po dobu 2–3 týdnů.
  • Křehké nehty ocení přírodní balzám z medu a žloutku. Obě ingredience smíchejte a aplikujte na nehty, nechejte zhruba 15 min působit a poté jemně opláchněte. Tuto proceduru je vhodné provádět alespoň 3–4× týdně.
  • Kůžičku kolem nehtů odstraníte kůrou z grapefruitu. Vyřízněte z ní kousek s hranami a bílou částí, kterou pak použijete na zatlačení kůžičky. Právě bílá část navíc obsahuje množství důležitých látek a antioxidantů a působí protizánětlivě.

—————

Zpět





https://www.salony-krasy.cz/forum/nehtova-studia/251/

Milé dámy, dívky, ženy – jsem chemik a nemám zájem Vám říkat co máte dělat a kam máte chodit. Manželka a dcera u těch ťamanů byly, obě skučely už druhý den i když nehty byly pěkné. Vím co dokáže chemie, tak jsem se tam šel podívat hned ráno cestou do práce, Nebudu se rozepisovat-bezpečně jsem poznal výrazný odér materiálu který si ty slečny připravovaly. Myslím si že chlornan sodný jako vysoce agresivní zejména v technické podobě skutečně nepatří do kosmetickým materiálům a akryl který jsem svým holkám pomáhal odpilníkovat jsem si hodil na analýzu – obsahoval všechna možná rezidua včetně lápisu. Dodavatele jejich materiálů raději znát nechci – jen to považuji za velký hazard a riziko. Při manipulaci s tímto materiálem je povinná rouška nebo filtr, je agresivní a leptá cokoliv.