Nehet

10.09.2009 22:01

 

Nehet je tvrdé zakončení prstů, které slouží jako ochrana a prostředník přenosu tlaku na prsty s okolím, jelikož umožňuje okolní kůži lépe přenášet informace o dotýkaných věcech. Nehty se vyskytují na všech prstech, a to jak na rukou tak i nohou. Rychlost růstu nehtů je na rukou v průměru 0,1 mm za den a na nohou 3 až 4x pomalejší. Nehet obvykle dosahuje tloušťky 0,5 až 1 mm.

 

Role v lidské kultuře

Lidé si nehty většinou zastřihávají, aby se jim neulamovaly, či je okusují, v některých civilizacích (stará Čína) však si především vysoce postavené ženy nehty nestříhaly vůbec na znamení toho, že nemusí pracovat; jejich nehty dorůstaly délky až několika desítek centimetrů. V současnosti je rozšířena móda lakovat si nehty, či si případně nalepovat umělé.

 

Každý z nás zná své nehty. Nesčetněkrát v životě je stříhal, někdo možná okusoval, ale málo kdo ví, jaká je vlastně anatomie nehtu, jak rychle mu nehty rostou a další zajímavosti, které se dočtete v tomto článku o anatomii a funkci nehtu



Částečné odloučení nehtové ploténky od nehtového lůžka se nazývá "onycholysis semilunaris". Úplné uvolnění je známo jako "onychomadesis". Onemocnění lze pozorovat v souvislosti s častým máčením rukou ve vodě a v saponátech. Vzniká též následkem úrazu a vzniku modřiny pod nehtem, po infekci, při "alopecii" (výpad vlasů), jako toxická reakce na léky (např. antibiotika). K onycholýze dochází i v průběhu některých kožních nemocí, např. lupénky, často provází plíseň nehtů.

Léčba

-V prvé řadě je třeba odstranit vyvolávající podnět. Vodní rovnováhu v rohové vrstvě lze obnovit koupelemi prstů ve vlažné vodě a následným promazáním hydratačnímy krémy. Někdy je nutné použít tinkturu s obsahem kortikosteroidů. Stravu je vhodné obohatit želatinovými preparáty a stopovými prvky.

 




-Každý z nás zná své nehty. Nesčetněkrát v životě je stříhal, někdo možná okusoval, ale málo kdo ví, jaká je vlastně anatomie nehtu, jak rychle mu nehty rostou a další zajímavosti, které se dočtete v našem článku o anatomii a funkci nehtu

 

-Vývoj nehtu začíná ve 3 měsíci nitroděložního života. Během života dosahuje tloušťky 0,5 - 1 mm. Na nehtu lze v zásadě rozlišit 3 části. Nejblíže k tělu je umístěný kořen nehtu, do střední části je umístěno tělo nehtu a zcela na špičce prstu pak volný okraj. Vlastní nehtová ploténka se skládá ze tří vrstev: hřbetní, středové a dlaňové. Hřbetní vrstva je zrohovatělá zóna, kterou tvoří tuhý keratin. Dlaňová část udržuje nehtovou ploténku v lůžku pomocí speciálního onychodermálního pruhu známého jako solehorn. Kořen i boční okraje těla nehtu jsou vnořeny do kožní štěrbiny, široké 5mm. Takto vznikající přehyb kůže přes okraj nehtu se nazývá nehtový val. Ztenčený okraj přehybu kůže, zasahující přes kořen nehtu na hřbetní straně, se nazývá eponychium. Boční nehtové valy uzavírají nehet v lůžku a tvoří kompletní nehtovou jednotku. Kořen nehtu spočívá na silnější ploténce nehtové matrix, která odpovídá zárodečné vrstvě kůže. Je to místo, odkud nehet roste. Matrix sahá až pod průhlednou část nehtu, kde je patrná jako bělavé měsíčkovité místo - lunula unguis ( nehtový měsíček ). Lunula nemusí být patrná na všech prstech, ale je vždy přítomná na palci. Větší část nehtové ploténky je pevně připojena na tzv.sterilní matrix - hyponychium, tvořené nedokonale zrohovatělými buňkami kůže. Tyto buňky přisedají na vazivo škáry a spolu tvoří s nimi nehtové lůžko. Nehtové lůžko vybíhá proti nehtu v podélné lišty. V těchto lištách jsou kličky cévních kapilár ze škáry, které prosvítají ploténkou nehtu a podmiňují její růžový vzhled. Vzhledem k těsnému spojení nehtového lůžka s povrchem kosti ( okosticí ), do kterého je zakotveno vazivovými pruhy, způsobují infekce nebo krevní hematom ( lidově "rak" ) vysokou bolestivost. Další jednotkou nehtového komplexu je hřbetní matrix, který je významný pro produkci tvrdého lesklého povlak nehtu.

nehet.gif, 27 kB

-Aktivní růst nehtu probíhá pouze v zárodečné matrix. Nejrychleji roste nehet na 3.prstu ruky, nejpomaleji na 5.prstu. Obecně nehty na palcích rostou 3-4x pomaleji, než na ostatních prstech. Denní přírůstek na 3.prstu je 0,1mm. Nehty rostou rychleji v létě, což je snad podmíněno teplem. Rovněž také rostou rychleji u mladších osob.

nehet2.gif, 52 kB

-Růst nehtu zajišťuje primárně nehtové lůžko převážně z komponent zárodečné matrix. Vlastní poškození zárodečné matrix má za následek i poruchu růstu nebo růst deformovaného nehtu. V případě lehčího poškození nebo při vážnějších celkových onemocněních se tato projeví ve formování buď tzv. Beauových linií, což jsou jemné transverzální linie nebo tvorbou bělavých teček či skvrn, tvořených vzduchovými bublinami. Při poranění sterilní matrix, tj. části od měsíčku dále ke špičce prstu, není tvorba nehtu ovlivněná, ale dochází ke špatné přilnavosti nehtové ploténky k nehtovému lůžku. Při zranění zasahujícím na hřbetní nehet hrozí srůst hřbetního přehybu se zárodečnou matrix a následné rozštěpení nehtové ploténky. Větší poškození zárodečné matrix vede k zástavě růstu nehtu. Nehet se může samovolně odloučit a podle stavu matrix může být následně nahrazen buď nehtem zdravým, nebo nedokonale vyvinutým. Řada onemocnění se odráží na tvaru, průhlednosti, lesklosti a pevnosti nehtu. Díky této vlastnosti se vytvořil samostatný obor tradiční čínské medicíny posuzující stav organismu podle vzhledu nehtu. I v západní medicíně již víme, že například při psoriase se objevují typické důlky. Lžičkovité nehty jsou vytvořeny nedostatkem železa při hypochromní anemii, při rheumatické horečce, syfilis apod. Krátké velmi široké nehty vidíme při akromegalii ( zvětšení okrajových částí těla ) a kretenismu. Ztluštělé nehty jsou po traumatu prstu, a také při houbových a plísňových onemocněních.

-Ztráta nehtu má za následek rohovatění epidermis v rané ploše a vznik. tzv. měkkého, lůžkového nehtu, který tvoří ochranu lůžka. Ze zárodečné matrix se během půl roku vytvoří nový nehet.

-V okolí nehtu se může vyskytovat zánět - panaritium, který může být umístěný pod nehtem, nebo v jeho okrajích.

-Funkce nehtu je ochranná a v přenosu informací o okolí. Nehet působí jako prostředník v přenosu tlaku na prsty, zvyšujíc tak možnost pro přesnější rozlišení předmětů, kterých se dotýkáme. Bez nehtu se může okolní kůže deformovat a může být zabráněno dobrému přenosu dotykových informací.

     

-Poruchy nehtové ploténky vznikají většinou následkem poškození nehtové zárodečné vrstvy. Podle doby poškození nehtové zárodečné vrstvy vzniká na nehtové ploténce buď rýha podélná, svědčící o dlouhodobém poškození, nebo jen bodové změny či rýha příčná, která vzniká po krátkodobém poškození. Poškozené místo postupně společně s nehtem odrůstá.

-Podélné pruhy vznikají na nehtové ploténce často po otravě, horečnatých nemocech nebo následkem zranění. Příčné brázdy vznikají při závažných infekcích (spála, tyfus), chronických nemocech kůže nebo při léčbě cytostatiky. Při lupénce (psoriáze) je typický vznik drobných teček na nehtové ploténce. Vnikne-li do zárodečné vrstvy vzduch (při práci či manikúře), výsledkem je vznik bělavé tečky na nehtu.

-K přímému poškození nehtové ploténky dochází v důsledku značného odmaštění působením odlakovačů, saponátů aj. Okraj nehtu se rozštěpí na dvě vrstvy a volný okraj se většinou oddělí. Nehty se následně zvýšeně lámou.

-Při zvýšené lomivosti nehtů je nutné nejen ruce, ale i celou nehtovou ploténku řádně promastit. Při větším poškození jsou vhodné olejové zábaly nebo koupele prstů ve vlažném oleji. Následuje řádné promasírování.

-Důležitá je prevence, která spočívá v ochraně ruky, a tedy i nehtu. Při práci se saponáty nebo jinými odmašťujícími chemikáliemi je nutné použít pryžových nebo tekutých rukavic. Tekuté rukavice představuje pěna, která se aplikuje na nehty a ruce a vytváří po dvou minutách ochranný film odolný proti vodě a chemikáliím. Působí tak 3-4 hodiny.

 



Onychomykóza -plíseň:je mykotické onemocnění nehtů. Příčinou jsou tedy plísně. K infekci může dojít při manikúře či pedikúře infikovanými nůžkami či pilníčkem. Většinou je průvodním jevem chronického trvání onychomykózy kůže nohou. Začíná od volného okraje nehtové ploténky a pokračuje až k lůžku.

-Nehet ztrácí lesk a mění svou barvu do žluta. Nehtová ploténka se deformuje, prohýbá, odděluje se od lůžka a postupně se rozpadá. Pod nehtem jsou nánosy drobivé rohoviny, které jsou vysoce infekční.

-Takto se vyvíjející onemocnění je velmi bolestivé. Na rukou kromě estetických obtíží postupně omezuje i úchopovou funkci ruky. Na nohou vyvolává potíže nejen při obouvání, ale postupně i při samotné chůzi (nejvíce s kopce). Léčba je složitá a zdlouhavá, zejména dostane-li se pacient k lékaři pozdě.

-Nezbytnou součástí úspěšné léčby jsou preventivní opatření. Mezi ně patří důkladná dezinfekce obuvi, rukavic, ručníků, ponožek a punčoch, ale také van a podlah ve sprchách. Nutná je rovněž sterilizace nástrojů určených k ošetřování nehtů.

     Kandidozy nehtů

-Kandidózy jsou nemoci , jejichž původci jsou kvasinkové houby. Žijí na kůži, na sliznicích střeva i u zdravých lidí jako saprofyti. Za určitých okolností se mohou přemnožit a vyvolat onemocnění. Důležitými faktory pro tuto situaci jsou teplo, vlhko, porušení kyselého pH kožního krytu, cukrovka, závažná nádorová onemocnění, ale také léčba antibiotiky, hormony aj.

-Při kandidóze nehtového valu je nehtový val zarudlý, zduřelý a na tlak bolestivý. Jedná se o časté onemocnění cukrářek, žen v domácnosti a může k němu dojít také po manikúře. Léčení je nesmírně obtížné a zdlouhavé. Je při něm třeba dodržovat základní ochranná opatření. To znamená při práci ve vlhku nosit bavlněné rukavice pod gumové, a to i při práci na zahradě.

Nemoci nehtů


Změny nehtu Se zvětšeným posledním článkem prstu (paličkovité prsty) a miskovitými nehty (tvar obráceného hodinového sklíčka) se setkáváme v souvislosti s některými chronickými chorobami plic – nejčastěji při rakovině plic nebo srdečním selhávání.

-Také barevné změny nehtů mohou mít rozličné příčiny. Zažloutlé a zahnědlé prsty a nehty mívají silní kuřáci. Hnědé zabarvení se vyskytuje také, je-li v zárodečné vrstvě přítomen junkční névus, nebo dokonce zhoubný nádor kůže – melanom. Typické je, že zahnědlá barva nikdy neodrůstá.

-Modré zabarvení nehtů se vyskytuje u srdečních chorob jako důsledek špatného okysličování krve. U plísní nebo psoriázy (lupénky) bývá nehet žlutošedé barvy.

    Poškození nehtového lůžka

-Tento druh poškození nastává nejčastěji po výrazném odstranění tuků z rohové vrstvy saponáty nebo alkáliemi, což vede k uvolnění spojení mezi lůžkem a nehtem. Dochází k částečnému nebo úplnému odstranění nehtu. Může k němu dojít i při různých kožních onemocnění. Následkem úrazu se může vytvořit též proužkovité krvácení.

  Zarostlý nehet

-Přestože se nejedná o závažné onemocnění, může vyvolávat velmi nepříjemné potíže. Vzniká zarůstáním zakřivené nehtové ploténky do postranních nehtových valů. Následně většinou dochází k bakteriální infekci, která dotváří typický klinický obraz. Nehtový val bývá zduřelý, zarudlý, na pohmat velmi bolestivý.

-Někdy stačí k odstranění obtíží ztenčit střední část nehtu. Tím dochází ke zvednutí okrajů nehtů. Důležitá je také správná technika zastřižení při pedikúře. Nehty se nikdy nemají zastřihovat do obloučků.

—————

Zpět





https://www.salony-krasy.cz/forum/nehtova-studia/251/

Milé dámy, dívky, ženy – jsem chemik a nemám zájem Vám říkat co máte dělat a kam máte chodit. Manželka a dcera u těch ťamanů byly, obě skučely už druhý den i když nehty byly pěkné. Vím co dokáže chemie, tak jsem se tam šel podívat hned ráno cestou do práce, Nebudu se rozepisovat-bezpečně jsem poznal výrazný odér materiálu který si ty slečny připravovaly. Myslím si že chlornan sodný jako vysoce agresivní zejména v technické podobě skutečně nepatří do kosmetickým materiálům a akryl který jsem svým holkám pomáhal odpilníkovat jsem si hodil na analýzu – obsahoval všechna možná rezidua včetně lápisu. Dodavatele jejich materiálů raději znát nechci – jen to považuji za velký hazard a riziko. Při manipulaci s tímto materiálem je povinná rouška nebo filtr, je agresivní a leptá cokoliv.