Plíseň nehtu

06.09.2009 15:54

 Co to je plíseň nehtů?:

Plíseň nehtů je mykotické onemocnění. Znamená to, že jej způsobují přemnožené kvasinky a plísně (nižší houby). Jsou to mikroorganismy, které mají rády teplé a vlhké prostředí. Při podmínkách, které jim dávají přežít se rychle rozmnožují a napadají nejprve nehet samotný a pak i nehtové lůžko. Do nehtu pronikají pod volným okrajem, který přesahuje, a šíří se směrem ke kořeni nehtového lůžka. Houby se živí keratinem, který tvoří tkáň nehtu.

Nejčastěji postiženými bývají nehty nohou (až čtyřikrát častější než plísně nehtů rukou). Toto onemocnění je infekční, tedy přenosné. Může se tak rozšiřovat v rámci jednoho jedince (tak říkajíc z nehtu na nehet), nebo přenášet na ostatní členy rodiny i na širší veřejnost, která přijde do bližšího kontaktu s člověkem nemocným plísní nehtů.

Plíseň nehtů je úporná a těžko se léčí, proto je lépe začít s léčbou včas, dřív než je patrná na první pohled, podle zažloutlých zhrubělých nehtů, jejichž struktura se už zdaleka nepodobá zdravému nehtu.

Jak se projevuje:

Plíseň nehtu způsobuje nejčastěji houba, která napadá nehet, postupně ho narušuje a parazituje pod ním. Odborný název tohoto onemocnění nehtů je onychomykóza. Projevuje se tak, že nehet po nákaze mění barvu do žluté a někdy až do černé barvy, v místě nákazy. Dále se plísňové onemocnění může projevit také tvarovými změnami nehtu, který v oblasti nákazy může být zbytnělý a nebo se naopak na konci začne třepit a odlamovat. Toto třepení nehtů bývá nejhorším projevem plísně nehtů, protože při neléčení můžete o celý nehet úplně přijít. V případě, že je toto onemocnění projeveno na prstech nohou, tak při drastickém vylámání nehtu může způsobovat těžkosti při chůzi, protože prst na noze pak nemá patřičnou horní oporu. Nákaza se přenáší zbytky kůže a napadených nehtů z okolí postiženého nehtu a velmi často nákaza pokračuje na okolní kůži i na okolní prsty. Nebývá vyjímkou, že se onemocnění přenese i na ostatní členy rodiny.

Domácí léčba:

Pokud jsou postiženy prsty nohou, tak je nezbytná opakovaná desinfekce obuvi. Tu provedete buď speciálním sprejem proti plísni v obuvi, který koupíte v běžném supermarketu a nebo můžete použít i savo proti plísni, to jen skutečně na boty, na kterých vám moc nezáleží. Na samotné prsty pak účinkuje potírání česnekem se solí. Takový česnekový roztok připravíte ze dvou velkých stroužků rozmačkaného česneku, lžičky soli a dvou lžiček vody. Smícháte to dohromady, a mícháte to než začne česnek pouštet takový jakoby sliz. Tímto si pak postižené nehty potřete, především je třeba dostat česnek pod nehet, co to jde. Kdyby do jednoho měsíce toto léčení nemělo valný výsledek a plíseň se dále projevovala, tak doporučujeme navštívit lékaře, který vám dokáže pomoci. Léčba mykózy nehtů bývá jednou z nejkomplikovanějších kožních nemocí. Proto nepodceňujte její lěčbu a neriskujte rozšíření plísně na jiné prsty nebo dokonce na vaše blízké.

Prevence proti opakované nákaze:

Výše uvedeným způsobem se dokážete zbavit útrpné nehtové plísně a tak, jak bude zdravý nehet dorůstat, zacelí se dříve "odfouklá" místa pod nehty, a vy budete moci zase ošetřovat své nehty, jako před nákazau plísní. Někdy se stane, že plísňové onemocnění trvá příliš dlouho a nehtové lůžko se po léčbě nedokáže již zcela uzavřít. Ačkoliv je oštřovaný nehet již zdravý, tak pod ním zůstává stále vzduchová mezírka, která se projevuje méně či více hlubokými bílými měsíčky pod nehty, které začínají od konce nehtu (konec nehtu je ten, který si stříháme při obvyklé péči). Tyto bílé měsíčky na nehtech je třeba dobře rozpoznat, protože mohou napomoci k opětovnému navrácení plísňové nákazy. Ta se v případě plísně nehtů vrací velmi často i po úplném vyléčení. V případě takových pozůstatků po plísňovém onemocnění je zapotřebí tento prostor mezi nehtem a nehtovým lůžkem pravidelně čistit. Po vyčištění je nutné do tohoto prostoru pravidelně aplikovat roztok prtiplísňového přípravku Batrafen, který pod nehet aplikujte každý den ráno a večer. Úplně nejlepší pomůcka pro dodržení rytmu aplikace je nechat si lahvičku s roztokem v nočním stolku a před a po spaní si tento přípravek aplikovat. Batrafen je lék na lékařský předpis a výborně působí jako prevence před navrácením plísně nehtů.

Jako další pomocník v boji proti průniku plísně pod nehet vám může posloužit Cytéal. Je to pěnivý roztok na mytí a působí proti virům, proti bakteriím a i proti plísním, které se mohou během naší činnsti dostat na povrh našeho těla. Tímto prostředkem to vše zlikvidujete. Cytéal je volně prodejný v lékarně a je velmi vhodný, jako podpůrný doplněk v boji proti navrácení plísňového onemocnění.

 

Pamatujte, že léčba kožních onemocnění bývá často komplikovaná a dlouhodobá a právě plísňová onemocnění si vyžádají mnoho času při jejich léčbě. Proto buďte při léčbě trpěliví a následujte co nejvíce doporučení vašeho kožního lékaře.

Příčiny plísňě:

Jelikož jsou plísně nehtů způsobeny plísněmi či kvasinkami, hlavní příčinou je vždy přímý kontakt s nimi, respektive s jejich výtrusy. Určité mikroorganismy žijí v jakési neškodné symbióze s člověkem. Problém nastává, když se vlivem jim prospěšných podmínek, tyto mikroorganismy přemnoží. V tu chvíli už jde o poruchu zdraví (rovnováhy) a nastává stav označovaný jako nemoc.

Prvotní podmínkou je tedy styk s infekcí a to nejčastěji:

  • Přímým kontaktem s člověkem nemocným plísní nehtů. Jde o přenos dotykem.
  • Kontaktem s kontaminovanými předměty, např. s ručníkem, obuví, oděvem, nástroji určenými k péči o nehty apod

-Dostat infekci nehtu není nikdy legrace, ale bakterie pseudomonas (Pseudomonas aeruginosa) je naštěstí jedno z jednoduše léčitelných onemocnění. Objevte s námi příčiny nazelenalého zbarvení nehtu i správné postupy, jak klienty vyškolit v předcházení tomuto nevábnému nehtovému kazu.

-V lékařském a vědeckém světě je známa jako pseudomonas. V salonech ji nehtové techničky častěji popisují laicky - nazelenalé zbarvení. Ať už zvolíte odbornou terminologii nebo ne, nezměníte nic na faktu, že se jedná o nevzhlednou bakteriální infekci, kterou klient i technička (i okolí) zkrátka vidí jako nazelenalé zbarvení.
Bakteriální infekce pseudomonas se objevuje mezi nehtovou ploténkou a nehtovým lůžkem nebo mezi umělým nehtem a přirozeným nehtem. Viditelné nazelenalé, zelenohnědé až černé zbarvení nehtu představuje vedlejší produkt infekce a je způsobeno pigmentem. Někteří lidé často špatně diagnostikují pseudomonas jako plíseň (Aspergilus niger). K této záměně dochází v nehtových studiích, bohužel, velmi často. Důvod je nasnadě – onychomykózou, nebo-li nehtovou plísní, trpí dvě až osm procent populace.


Zelená vlna

-Tento typ bakterie nejčastěji napadá nehty, ale může také postihnout další části těla, včetně očí. Bakterie se přenáší obvykle v ovzduší, ovšem lze se s ní setkat i na místech, kde se většinou plíseň chytá – v sauně nebo na plaveckém stadionu.
Nebezpečí nákazy pseudomonádní infekcí se zvyšuje vlhkostí. Předtím, než se infekce objeví na povrchu nehtové ploténky, musí být kontaminovaná bakterií. Jakmile se při prodlužování nehtu umožní bakterii, aby se zachytila mezi umělý materiál a přírodní nehet, začne růst. Bakteriím se daří v prostředí, kde není kyslík. Tam produkují tmavě zelenou látku
zapříčiňující charakteristické nazelenalé zbarvení nehtu.
Pseudomonas se rovněž formuje, pokud nebyla na nehtové ploténce důkladně odstraněna dříve, než byl nanášen nátěr, nebo pokud se bakterie nějakým způsobem dostala mezi nehtovou ploténku a umělý materiál poté, co klient opustil salon.

Nebezpečí nákazy

-
Pseudomonas obvykle postihuje již poškozený nehet nebo nehet napadnutý onycholýzou (defekt vedoucí k vypadávání nehtů) nebo paronychií (zánět nehtového lůžka). Naprostá většina infekcí postihujících nehty je způsobena techničkou. Jako příklad: dotkne-li se klient nehtem obličeje a nehet není znovu očištěn, šance nakazit se infekcí enormně vzrůstá – technička i klient si musejí umývat ruce před každým úkonem. Technička vždy individuálně očistí nehtovou ploténku těsně před nanášením materiálu. Když odstraní vlhkost, oleje
a tuky z povrchu nehtu předtím, než je materiál nanášen, nakažení klientky je velmi nepravděpodobné.
Pokud zákaznice přijde na prodloužení nehtů a při něm se bakterie dostane pod nehet, obvykle se infekce neobjeví. Ale jestliže se sama pokusí přilepit zvednutý nehet, šance na vznik infekce je velká, jelikož zde není žádný kyslík, a to dává šanci bakteriálnímu bujení. Proto klientelu vždy pečlivě varujte. Poučte ji, aby namísto experimentování raději navštívila vás. Odraďte ji před případným neodborným ošetřováním problematické partie. Vzdělávejte klientky, aby se nebály aplikace umělých nehtů, ale sama se mějte na pozoru, abyste nedala příčinu jejich vzniku. Cílem k úspěchu je dodržování všech správných hygienických opatření během práce.
Když k vám do salonu přijde klientka s nazelenalým nehtem, vysvětlete jí, proč nemůžete s jejími nehty pracovat. Riziko nakažlivosti je u pseudomonas sice nízké – nepřenáší se totiž z člověka na člověka – a pokud klientku nechcete odmítnout, držte se následujícího hygienického opatření: jakmile použijete pilník na nakažený nehet, zabalte ho do plastikového obalu a vyhoďte do koše. Nikdy jej nepoužívejte na další nehty.

Zbavte se zelené

-K odstranění infekce pomůže i následující postup: odstraňte materiál, abyste mohla doplňovat. Lehce obruste kaz až k odkrytí nehtové dutiny a odstraňte všechnu vlhkost a mastnotu ulpívající na povrchu. Pokud je kaz velmi tmavé barvy, zvažte celou situaci a pravděpodobně zanechte na určitý čas nanášení dalšího materiálu. Nechte nehet před obnovou umělých nehtů odpočinout a zpevnit. Informujte
klientku, aby udržovala nehet čistý a suchý, používala rukavice, pokud bude ruce máčet ve vodě. Zároveň doporučte koupat nehet několikrát denně v kyselině octové. Bude však i tak trvat pár měsíců, než nazelenalý kaz přeroste nehet. Pokud se kaz rozvine či nevyroste během tří až čtyř týdnů, vybídněte zákaznici k návštěvě dermatologa.
Kde vám mohou pomoci

-Skvělou zprávou
pro vás a vaši klientelu je, že na problémy s vlasy a nehty se rozhodlo specializovat první lékařské pracoviště u nás. Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava
otevřela v rámci svého kožního oddělení Centrum pro onemocnění vlasů a nehtů. Obdobné pracoviště najdete pouze v Praze, ovšem zaměřuje se pouze na vlasy.
Více informací můžete hledat na internetové adrese ostravské nemocnice - www.fnspo.cz.
Akutní konzultace s dermatology můžete provádět také za pomoci internetu. Navštivte adresu www.zdravenehty.cz a ptejte se, nač potřebujete.

Budoucnost je růžová!

-Přijde-li klient s nazelenalým zbarvením nehtu, nebojte se, ale s infekcí nepracujete. Být techničkou neznamená provádět pouze manikúru a pedikúru. Předpokládá se, že budete dostatečně informovaná o různých abnormálních nehtových stavech a nemocech, abyste udržovala nehty vaší klientely v pořádku a zdravé.

—————

Zpět





https://www.salony-krasy.cz/forum/nehtova-studia/251/

Milé dámy, dívky, ženy – jsem chemik a nemám zájem Vám říkat co máte dělat a kam máte chodit. Manželka a dcera u těch ťamanů byly, obě skučely už druhý den i když nehty byly pěkné. Vím co dokáže chemie, tak jsem se tam šel podívat hned ráno cestou do práce, Nebudu se rozepisovat-bezpečně jsem poznal výrazný odér materiálu který si ty slečny připravovaly. Myslím si že chlornan sodný jako vysoce agresivní zejména v technické podobě skutečně nepatří do kosmetickým materiálům a akryl který jsem svým holkám pomáhal odpilníkovat jsem si hodil na analýzu – obsahoval všechna možná rezidua včetně lápisu. Dodavatele jejich materiálů raději znát nechci – jen to považuji za velký hazard a riziko. Při manipulaci s tímto materiálem je povinná rouška nebo filtr, je agresivní a leptá cokoliv.